YENİLENEN PSİKOSOSYAL DESTEK PROGRAMI EĞİTİCİ EĞİTİMİNİN BİRİNCİSİ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF iş birliği ile 2001 yılında hazırlanan ve halen uygulanmakta olan psikososyal destek programlarının yenilenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Kasım 2017 tarihinde Psikososyal Destek Programlarının Yenilenmesi Projesi başlatılmıştır.

Bu doğrultuda ilk olarak projede içerikte izlenecek yöntemler ve yol haritasının belirlenmesi amacı ile 03 Kasım 2017 tarihinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde planlama toplantısı düzenlenmiştir.

Söz konusu projenin birinci faaliyeti olarak travmatik olaylara karşı yapılması gereken psikososyal müdahaleler ile ilgili görüşleri, beklentileri, çözüm önerilerini öğrenmek ve bölgesel ihtiyaçları belirlemek amacıyla 7 Adet bölgesel odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çalışmalar 13 Kasım 2017’de başlamış olup 5 Aralık 2017 tarihine kadar devam etmiştir. Odak grup görüşmeleri sonucunda toplanan verilerin sonuçlarına bağlı olarak ihtiyaç analizi raporu hazırlanmıştır.

Psikososyal destek programlarının yenilenmesi projesi kapsamında, önleyici ve koruyucu çalışmalar ve travmatik olaylara karşı yapılacak psikososyal müdahale hizmetlerinin mevzuat çalıştayı 18-22 Aralık 2017 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenmiştir. Çalışma sonunda rehberlik hizmetleri kapsamında psikososyal koruma, önleme, krize müdahale, izleme ve değerlendirme çalışmalarına yönelik ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözümünde etkin bir şekilde planlama ve koordinasyonun yapılması ile ilgili iş ve işlemlerin düzenlendiği taslak yönerge hazırlanmıştır.

Projenin üçüncü faaliyeti olarak psikososyal destek programının yenilenen içeriğini oluşturmak amacıyla 08-12 Ocak 2018 tarihleri arasında İstanbul’da, 05-09 Şubat 2018 ve 26-28 Şubat 2018 tarihlerinde Ankara’da içerik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İçerik oluşturma çalışmaları sonunda önleyici ve güçlendirici (Göç, Terör, Cinsel İstismar, İntihar, Ölüm-Yas, Doğal Afetler) olmak üzere taslak kitaplar oluşturulmuştur. Ayrıca ilgili travma türleri ile ilgili etkinlikler de oluşturulmuştur.

24-27 Nisan 2018 tarihleri arasında Ankara’da pilotlama çalışmalarının uygulama esaslarının planlandığı “Pilot Uygulama Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir.

Hazırlanan programların  pilot çalışmalarının yapılması amacıyla, ilgili başlıklardan -önleyici ve güçlendirici (Göç, Terör, Cinsel İstismar, İntihar, Ölüm-Yas, Doğal Afetler)- 26 pilot il belirlenmiş olup 14-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında pilotlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Alınan geri bildirimleri değerlendirmek ve programa son halinin verilmesi amacı ile Bakanlık personeli, akademisyenler, UNICEF temsilcisi ile farklı illerden toplam 30 özel eğitim ve rehberlik öğretmeninin katılımı ile 26-30 Haziran 2018 tarihinde Antalya’da değerlendirme çalıştayı düzenlenmiştir.

Değerlendirme çalıştayından sonra gerekli düzenleme ve değişiklikler ışığında psikososyal destek programı önleyici programı ve psikososyal destek programı güçlendirici programı göç, terör, cinsel istismar, intihar, ölüm-yas, doğal afet travmaları ve psikososyal destek programı uygulama kılavuzu kitaplarının basımı/çoğaltımı gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar sonunda 3 Aralık 2018 pazartesi tarihinde Ankara’da farklı illerden 87 rehberlik öğretmeninin katılımı ile “Psikososyal Destek Programı Eğitici Eğitimi Kursu” başlatılmıştır. Başkent Öğretmenevinde gerçekleştirilen kursun açılış konuşmasında; Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Sayın Ertan GÖV projenin yürütülen faaliyetleri hakkında bilgiler vermiştir. Konuşmasını projede emeği geçen akademisyenlere, bakanlık personeline, öğretmenlere ve UNICEF’e teşekkür ederek sürdüren Sayın GÖV, Psikososyal Destek Programının sahada çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize çok önemli katkılar sağlayacağına olan inancını dile getirmiştir.

“Psikososyal Destek Programı Eğitici Eğitimi Kursu”,  Psikosoyal Destek Programı Hazırlanma Süreci, Yönergesi, Uygulama Kılavuzu, Travma ve Temel Kavramlar, Sosyolojik Açıdan Travmaya Bakış, Göç, Doğal Afet, Terör, Ölüm Yas, İntihar, Cinsel İstismar Travmaları, Çocuk Gelişimi Açısından Travma, Halk Bilimi Açısından Travma, Özel Eğitim ve Uyarlamalar başlıklarında yapılan eğitimlerin ardından tüm travma türlerinde etkinlik uygulamaları ile 7 Aralık 2018 Cuma günü tamamlanmıştır.

20.12.2018 116